Karl Alfred

Sitter och väntar på att spenatsoppan ska bli klar. Visste ni att spenatsoppa kan bli giftig? Jo så är det, dock inte så farligt. I lagom mängd. 

Rester av spenaträtter ska ställas in i kylskåpet genast efter måltiden. Om det har blivit mycket mat över kan man först kyla ner den i ett kallt vattenbad. Det går bra att värma resterna vid ett senare tillfälle, och man kan även äta maten kall.

Orsaken är att spenat, både färsk och fryst, kan innehålla bakterier som bildar sporer. Bakterierna dör vid tillagning, eftersom de inte tål värme, men sporerna överlever. Om spenaträtten står i temperatur mellan 20 och 60 grader kan sporerna växa ut till nya bakterier på några timmar. Bakterierna kan omvandla det nitrat som finns naturligt i spenat till nitrit. Ibland kan nitrithalten bli hög. Detta innebär ingen risk för vuxna, men kan vara skadligt för små barn eftersom de är mer känsliga. Det är också anledningen till att man ska vänta med att ge spenat till barn under ett år.


Men gott är det. Och stark blir man (?) 



Kommentarer
Postat av: Sofia

Hm, läskigt...

2011-01-03 @ 18:39:24
URL: http://www.intheheadofs.se/
Postat av: Angelica

Eller hur! Fast gör inget i små mängder, och allt är ju farligt nu för tiden! :)

2011-01-03 @ 22:32:22
URL: http://actionj.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0